← Zpět na všechny články

Zkouška svatebního líčení a účesu

Konturování obličeje - dokonalé rysy za pár minut

Hra světla a stínů. Konturování je zvláště v posledních letech velmi oblíbené, protože dokáže opticky zeštíhlit obličej a zvýraznit jeho přednosti.

Ke konturování používáme matné krémové nebo pudrové produkty, které mají studenou hnědou barvu. Pro hodně studené typy může být barva kontury až lehce našedlá. Produkt na pleti nám má napodobit stín.

Krémové konturovací produkty nanášíme po aplikaci make-upu, naopak konturovací pudry aplikujeme až po nanesení pudru.

Tip: Pozor! Nepleťte si konturování s nanášením bronzeru, který má úplně jiné využití. Bronzer nám na pleti vytváří „opálený vzhled“ a aplikuje se na ta místa v obličeji, kde přirozeně dopadá sluníčko. Za to konturovací produkt se nanáší na oblasti, které chceme potlačit a zmenšit (zúžit).

Místa na obličeji, kde aplikujeme konturovací pudr nebo krémovou konturu, ustoupí do pozadí. Naopak místa, kam dáme světlejší concealer, nám vystoupí do popředí.

Podle tvaru obličeje

Nejvíce žádaným tvarem obličeje je ten oválný, který je brán jako dokonalý. K tomu se také konturováním chceme co nejvíce přiblížit. A jak tedy konturovat jednotlivé tvary obličeje?

Kulatý

V případě kulatého obličeje se jej snažíme maličko zúžit. Naneste tedy tmavý odstín od ucha směrem ke koutku úst, čímž dojde k optickému zúžení. Konturovací produkt můžeme pro zeštíhlení nanést také na spánkové kosti a pro zvýraznění čelisti na její hranu.

Hranatý

U hranatého obličeje patří tmavá kontura na spánky a na strany čela u linie vlasů. Nemusíte se bát nanést konturovací produkt i na hrany spodní čelisti a rozblendit směrem dolů ke krku.

Srdčitý

Srdčitý obličej má širší horní polovinu obličeje, takže doporučuji nanést tmavý odstín po stranách čela a na spánky. Vyhněte se kontuře na spodní polovině obličeje.

Podlouhlý

Obličej, který je protáhlý (podlouhlý), se snažíme opticky zkrátit. Naneseme tedy tmavou konturu podél čela (linie vlasů). Pokud chcete maličko zvýraznit lícní kosti, naneseme tmavší odstín pod ně a rozblendíme směrem nahoru. Konturovat můžeme i lehce špičku brady.

Oválný

Oválný obličej v podstatě žádné konturování nepotřebuje. Pokud byste však přesto chtěli zvýraznit jeho rysy, můžete nanést tmavší konturu na spánky a pod lícní kosti. Neveďte však konturu příliš blízko ke koutku úst, obličej by potom vypadal zbytečně pohuble.

Tip: Pokud máte vysoké čelo, můžete jej opticky zmenšit tím, že konturovací produkt nanesete na čelo podél linie vlasů až na spánky a rozblendíte.

Tip II: Konturováním se dá i hezky zkrátit nebo zúžit nos. Pokud nanesete tmavý stín od obočí směrem k nosním dírkám (dvě tenké linie) a rozetřete, nosík se opticky zúží. U nosu je vždy důležité nanášet pouze malé množství konturovacího produktu a pořádně rozblendit do ztracena, jinak je výsledný efekt nepřirozený.

Opticky zkrátit nos jde jednoduchým trikem, kdy tmavý odstín naneseme i na jeho spodní stranu (přes nosní dírky). Osobně nos příliš nekonturuji, ale pro zajímavost si to můžete vyzkoušet, zda se vám to zalíbí.

Nejlepší konturovací produkty dle mých zkušeností

Na trhu je hromada konturovacích tyčinek, paletek i pudrů, ale co vybrat? Mám pro vás tipy na mé nejoblíbenější, se kterými jsem maximálně spokojená a ráda je doporučuji dál.

FENTY BEAUTY Match Stix Matte Skinstick

Tato konturovací tyčinka, odstín Amber, je naprosto dokonalá pro světlou pleť. Krásná studená hnědá barva, až lehce do šeda. Pro teplé podtóny pleti bude studená až moc.

Výdrž a pigmentace na jedničku! Jen je maličko sušší, takže bych nedoporučila úplně pro suchou pleť.

Anastasia Beverly Hills Stick

Další konturovací tyčinkou je Anastasia Beverly Hills Stick. Je nádherně pigmentovaná, krásně se rozetře a snadno se s ní pracuje. Odstín Fawn je krásná hnědá barvička, která se hodí nejvíce pro neutrální a lehce teplejší světlé typy pleti.

NYX Professional Makeup Wonder Stick Dual Face Lift

Skvělý produkt pro konturování, který je oboustranný. Na jedné straně najdete tmavou konturu, na druhé světlý odstín pro rozjasnění. (Ten upřímně nikdy nepoužívám, k rozjasnění používám zvlášt concealer.)

Odstín Fair je za mě neutrálnější hnědá barva, která sedne jak studenějším, neutrálním tak i teplejším podtónům pleti. Osobně ji nepoužívám na hodně studené světlé pleti, tam mi ten odstín úplně nesedí a není dostatečně studená.

FENTY BEAUTY Cheeks Out Freestyle Cream Bronzer

V názvu má sice „bronzer“, ale odstín Amber je úžasný na konturování pro hodně světlou a studenou pleť. Krémová kontura se krásně nanáší, rozmazává a výdrž je celodenní.

Narozdíl od její sestry, konturovací tyčinky (viz. I. bod), není suchá a je tak skvělá i pro suchou pleť.

ANASTASIA BEVERLY HILLS Contour Kit

Tato paletka s konturovacími pudry, odstín Light to Medium, zahrnuje nejen tmavé odstíny, ale také ty světlé pro rozjasnění. Střední spodní hnědý stín je neutrální a je tak vhodný pro konturování neutrálních a teplých podtónů pleti. Ostatní tmavé odstíny spíše využijete jako bronzery.

Pigmentace je skvělá a výdrž taktéž. Pokud tedy preferujete paletku pudrů, kde budete mít zároveň i rozjasňovač a bronzer, je to správná volba.

Podobnou paletku má i MAC - STUDIO FIX SCULPT AND SHAPE CONTOUR PALETTE s podobnými odstíny, která je také super.

Jen bych ji nedoporučila hodně studeným světlým typům. Odstíny na vaší pleti budou do oranžova a výsledek nebude působit přirozeně.

NYX Professional Makeup Sweet Cheeks Blush Matte

Čtete správně, Blush - tvářenka. Odstín SO TAUPE je však nádherná studená hnědá barvička, která je ideální pro konturování. Vysoká pigmentace, matná a hezky se nanáší i blendí. Cenově velmi přijatelná. A navíc vhodná pro všechny podtóny pleti.

NYX Professional 3 Steps To Sculpt

Konturování ve třech krocích. Tmavý odstín pro kontury, světlý pudr a rozjasňovač. Odstín Fair je skvělý i pro velmi světlé studené typy pleti a rozjasňovač je nádherný. Jak je u paletek NYX známo - krásně pigmentované, matné a dlouhodržící pudry. Hezky se s ní pracuje. Také patří mezi mé velmi oblíbené!

NYX Professional Makeup Highlight & Contour PRO

Konturovací paletka s osmi pudrovými odstíny, čtyři světlé pro rozjasnění, a čtyři tmavé pro konturování. Tady si přijde na své opravdu každý, nejvíce variabilní, pro všechny podtóny pleti. Hezky pigmentovaná, matné odstíny, pěkně se nanáší. Jen některé odstíny možná nikdy nevyužijete.

Tip: Na konturování je naprosto skvělý i MAC PRO LONGWEAR PAINT POT v odstínu GROUNDWORK. Jsou to vlastně voděodolné krémové oční stíny, ale tento odstín krásně funguje i jako krémová kontura. Mohu doporučit!

Konturováním se můžeme přiblížit naší představě o dokonalých rysech obličeje, zvýraznit přednosti a potlačit případné nedokonalosti. Vždy však dbejte na správně zvolený odstín a důkladné rozmazání produktu, abychom nikde neměli ostré hrany. Konturování dokáže zázraky, ale nezapomeňte, že méně je někdy více.

Publikováno 25. Února 2024