← Zpět na všechny články

Prozářená pleť - nebojte se rozjasňovače

Prozářená pleť - nebojte se rozjasňovače

Rozjasňovače jsou úžasným pomocníkem ve světě make-upu. Krásně rozjasní a prozáří vaši pleť a dodají jí zdravý a svěží vzhled. Správně zvolený rozjasňovač je vhodný i pro zralou pleť, takže se jej nemusíte bát v žádném věku. Pojďte naproti dokonalé pleti!

Výběr podle odstínu pleti

Na trhu je spoustu rozjasňovačů v hromadě odstínech. Nevíte, který vybrat? Dobrá zpráva je, že vám jistě bude slušet více odstínů, ale dám vám menšího průvodce, jak vybírat. Nezapomeňte, že v zimních měsících, když jste bledší, vám bude slušet jiný odstín než v létě, když jste opálení.

Světlá pleť

Světlé pleti budou slušet rozjasňovače se spíše studeným podtónem, tedy do stříbřité, růžové, fialové nebo až dokonce do modré barvy. Tyto barvy rozjasňovačů jsou ideální do zimních měsíců, kdy je vaše pleť vybledná. Pokud je vaše pleť bledá po celý rok, nebojte se jich ani v létě.

Tip: Pro světlou pleť je úžasná paletka rozjasňovačů MAC HYPER REAL GLOW v odstínu GET LIT. Najdete tam tři krásné odstíny s tím, že poslední odstín v paletce je neutrální a hodí se tak i do letního období až se opálíte. Tuto paletku tak můžete používat po celý rok.

Máte-li bledou pleť, ale váš podtón je teplý, vyhněte se extrémně studeným rozjasňovačům, ale hledejte spíše světlé rozjasňovače s neutrálním podtónem.

Středně tmavá pleť a letní opálení u světlé pleti

Jste v zimě bledí, ale v létě chytnete barvičku? Nebo je vaše pleť po celý rok lehce tmavší? Pak jsou ideální rozjasňovače s meruňkovou, lososovou nebo lehce nazlátlou barvou. Nevíte si rady? Zvolte neutrální podtón, který vám rozhodování usnadní.

Tip: Krásný rozjasňovač s neutrálním podtónem je MAC EXTRA DIMENSION SKINFINISH v odstínu DOUBLE-GLEAM. Je béžový s velmi lehkým přechodem do takové stříbrné, ale díky tomu vypadá skvěle nejen na světlé pleti, ale také na tmavší.

Tmavá pleť, olivový podtón a hodně opálená pleť

Tyto typy si mohou dovolit meruňkové, lososové, zlaté i bronzové odstíny rozjasňovačů, vždy ale s teplým podtónem. Vyhněte se studeným tónům, které by na vás vypadaly nepřirozeně.

Tip: Na tmavé opálené pleti se mi líbí tekutý rozjasňovač THE BALM DEW MANIZER odstín Mary. Hází krásně zlato-bronzové odlesky a vypadá nádherně.

Tip II: Dalším mým oblíbeným tekutým rozjasňovačem, který vypadá krásně na opálené pleti, je Paese Wonder Glow. Moc hezká zlatavá barva, jednoduchá aplikace a moc pěkně se roztírá. Je vhodný na celé tělo, včetně dekoltu.

Tekutý, krémový nebo pudrový?

Všechny mají jisté výhody, ale nedá se říci, který je nejlepší, záleží na celkovém make-upu. Vždy myslete na to, že tekuté a krémové se nanáší před pudrovými produkty. Za to pudrové rozjasňovače se nanáší až nakonec. Pokud chcete velké rozjasnění a máte to rádi, klidně zvolte kombinaci rozjasňovačů pro ještě větší efekt.

Tekuté

Tekuté rozjasňovače mám velmi ráda, často je míchám do make-upu, který tím získá naprosto dokonalý projasněný finish. Můžete je nanést i přímo na pleť před aplikací make-upu, dají se ale použít i samostatně až po aplikaci make-upu.

Tyto rozjasňovače jsou vhodné pro každý typ pleti, ale skvělé jsou na suchou a zralou pleť, takže pokud patříte do jedné z této skupiny, určitě volte tekuté.

Tip: Miluju MAC STROBE CREAM, který nanáším pod make-up nebo míchám k make-upu. Ten výsledný efekt je prostě bomba! Pro studené typy používám odstín Pinklite, pro teplé typy potom odstín Peachlite.

Tip II: Dalším mým velmi oblíbeným je tekutý rozjasňovač RARE BEAUTY POSITIVE LIGHT. Studeným světlým typům sluší odstín ENLIGHTEN, tmavší pleti MESMERIZE a na opálené vypadá krásně zlatavý OUTSHINE.

Krémové

Krémové rozjasňovače najdete často jako „tyčinkové.“ Používají se podobně jako ty tekuté, ale nejlépe vypadají až po aplikaci make-upu. Nikdy jimi ale po pleti netahejte, mohli byste si make-up sundat a udělat mapy. Vždy jen lehce ťupkejte. Nebo ještě lépe, naneste nejprve na prsty nebo štětec a potom až na obličej.

Tip: Skvělým rozjasňovačem v tyčince je FENTY BEAUTY Match Stix Shimmer Skinstick. Odstíny STARSTRUCK (studený podtón) a i SCREAM (teplý podtón) jsou nádherné.

Tip II: Nádherné krémové rozjasňovače má i značka Physicians Formula - Murumuru Butter. Odstín Pearl je úžasný pro světlé typy pletí, odstín Sparkling Wine je nádherný na tmavé opálené pleti. Navíc konzistence je taková máslovitá, krásně se nanáší, rozmazává a dlouho vydrží.

Pudrové

Další skupinou jsou rozjasňovače pudrové. Ty se nanáší až nakonec, po aplikaci pudru a dalších pudrových produktů. Aplikace je jednoduchá, vždy je nejlepší použít štětec a jemně rozjasňovač nanést na místa, o kterých si řekneme v dalším bodu.

Pudrové rozjasňovače bych osobně nevolila pro suchou a zralou pleť, ale spíše pro normální nebo mastnou.

Tip: Mým nejoblíbenějším je MAC EXTRA DIMENSION SKINFINISH, zmíněný výše. Dalším, který používám velmi ráda je MAKEUP BY MARIO Soft Glow Highlighter v odstínu OPAL (vhodné pro světlou pleť) a PEARL (vhodný pro středně tmavou pleť).

Tip II: RARE BEAUTY má dokonalé tekuté rozjasňovače, ale i ty pudrové jsou skvělé. Takže až budete mít cestu okolo Sephory, určitě na ně mrkněte, nebudete litovat.

Použití

Rozjasňovače se používají na ta místa v obličeji, kde přirozeně dopadá světlo, na vyvýšená místa. Já rozjasňovač aplikuji nejčastěji na vršek lícních kostí, nad horní ret, pod obočí, na kořen nosu a do vnitřních koutků očí. Ale ne vždy a ne u všech klientek.

Tekuté rozjasňovače ráda míchám k make-upu nebo je aplikuji před make-upem pro projasněný a zdravý vzhled pleti.

Rozjasňovač se dá použít i na dekolt, jen pozor, musíte mít k tomu i projasněný obličej. Jestliže jste zvolila matný make-up bez rozjasnění, dekolt nechte také přirozeně matný.

Na co si dát pozor

V případě rozjasňovače platí, že tam, kam je nanesete, zvýrazní strukturu pleti. Podle toho také určujeme, kam je aplikujeme vzhledem k typu, případně problémů, pleti.

Pokud máme na nose hodně rozšířené póry, tak jej tam nebudeme nanášet. Stejně tak pokud máme nad horním rtem například hluboké vrásky, vyhneme se aplikaci rozjasňovače do této oblasti. Platí to i s pupínky a akné. V případě, že nám ráno vyskákaly pupínky nad lícními kostmi, tak byť rozjasňovač tam vypadá skvěle, pro tentokrát jej tam neaplikujeme.

Velkým trendem byla aplikace rozjasňovače na špičku nosu. Na to pozor! Rozjasňovač na špičce nosu sluší opravdu malinkatým nosánkům, často těm chirurgicky upraveným. Pokud máte normální, delší nebo větší nos, rozjasňovač v této oblasti vám slušet nebude a nosík vám zbytečně zvětší.

Na trhu jsou také rozjasňovače s velkými třpytkami. Na ty si dávejte také pozor, ty strukturu pleti zvýrazní dvakrát tolik. Osobně je nemám moc ráda, ve všech případech bych raději volila rozjasňovače s jemným třpytem, nebo úplně bez třpytek. Především nejsou vhodné na zralou nebo suchou pleť.

Rozjasnění pleti je za mě důležitý krok při každém líčení. Na každou klientku použiji alespoň nějakou formu rozjasnění, protože výsledný efekt je naprosto dokonalý. Takže se rozjasňovače nebojte a dejte mu šanci.

Pokud si nevíte rady, jaký rozjasňovač vybrat nebo jaký máte podtón pleti a co vám bude slušet, můžete se ke mně objednat na individuální kurz líčení. Tam nejen, že probereme toto téma, ale naučíte se toho mnohem více. Perfektní denní a večerní líčení na dosah ruky!

Publikováno 29. Března 2024