← Zpět na všechny články

Jak se správně odlíčit

Důkladné odličování - základ zdravé pleti

Odličování a večerní skin care jsou základem ke krásné zdravé pleti. Špatně odlíčená pleť nemůže dýchat, zanesou se póry, tvoří se pupínky a akné, pokožka bude působit zašedle a rychleji se vám budou tvořit vrásky. A to nikdo nechce. Začněte se důkladně odličovat a uvidíte, že se vám vaše pleť odvděčí.

Jak se správně odlíčit?

Líčení je zábava. Odličování už moc ne, ale jeho absenci pleť pozná. Pojďme se podívat, jak se správně odlíčit, aby mohla pleť přes noc regenerovat a vstřebávat všechny živiny z pleťových sér a krémů.

Správný výběr odličovače

Pro začátek si vyberte správné odličovače pro váš typ pleti.

Pro všechny typy pleti, ale především - pokud máte pleť suchou, zralou nebo citlivou, bude vám vyhovovat odličovací balzám, který během aplikace na obličej změní svou konzistenci na olejovitou.

Ten jednoduše nanesete do vlhkých dlaní, chvíli jej v dlaních necháte zahřát, nanesete na obličej a krouživými pohyby (jako při klasickém čištění cleanserem) masírujete. Poté jen opláchnete teplou vodou.

Vyhovovat vám mohou také odličovací mléka. Ty je ideální nanést prsty na obličej, vmasírovat a pak setřít vatovými tampónky. Vždy od středu obličeje směrem ven.

Tip: Mně se skvěle osvědčil THE INKEY LIST Ovesný čisticí balzám, který jednoduše rozpouští make-up a je vhodný i pro citlivou pokožku.

Pro mastnou a problematickou pleť jsou vhodné odličovací gely, ale mohou vám vyhovovat i odličovací balzámy (viz výše). Mastná pleť snese i micelární vody, které je ale vždy nutné dobře opláchnout a pleť poté dočistit.

Micelární vodu naneseme na tampónek a od středu obličeje směrem ven pleť jemně odličujeme tak dlouho než bude poslední tampónek zcela čistý.

Tip: Má oblíbená micelární voda je L’Oréal Paris Micellar Water. Hezky pleť odlíčí a odstraní všechny nečistoty z pleti. Je nutné ji však vždy opláchnout!

Tip II: Pro mladší problematickou pleť je skvělý THE ORDINARY Squalane Cleanser.

Pro normální nebo smíšený typ pleti bych doporučila odličovací balzámy, které jsou k pleti nejšetrnější. Vyhovovat vám může i dvoufázová micelární voda. Opět, nezapomenout opláchnout!

Tip: Dvoufázová micelární voda Garnier Skin Naturals pleť pěkně a rychle odlíčí. Odličuje i voděodolný make-up, ale osobně bych ji nepoužívala na oči.

Začínáme u očí

Vždy začněte s odlíčením očí a použijte speciální odličovač na oči. Já mám ráda dvoufázové odličovače, které si hravě poradí i s voděodolnou tužkou na oči nebo řasenkou.

Odličovač naneste na tampónek a přiložte na zavřené oči. Chvíli nechte na očích přiložené a nechte líčidla „rozpouštět.“ V okolí očí buďte vždy citlivý. Poté jemně stírejte řasenku a oční stíny od vnitřku oka ven, dokud nebude oční okolí čisté a odlíčené.

V případě, že jste použili dlouhotrvající rtěnku, použijeme také dvoufázový odličovač a odlíčíme rty stejně jako oči.

Tip: Mým oblíbeným dvoufázovým odličovačem je Garnier Essentials Sensitive, který jednoduše odlíčí voděodolný oční make-up a je vhodný i pro citlivé oči. Neštípe, nepálí a strčí do kapsy i mnohem dražší odličovače.

Tip II: Dalším dvoufázovým odličovačem, který se mi osvědčil, je modrý L'ORÉAL PARIS EYE & LIP. Krásně odličuje voděodolný make-up bez zbytečného tlačení na tampónek a neštípe v očích.

Další krok: pleť

Přesuneme se na odlíčení pleti. Podle zvoleného typu odličovače dle prvního bodu odličujeme daným způsobem a postupujeme až do doby než bude pleť důkladně odlíčená a poslední vatový tampónek nebude dokonale čistý.

Vždy postupujte od středu obličeje směrem ven a na tampónek nikdy zbytečně netlačte. Předejdete tak podráždění pleti. Pokud jste neodlíčili rty dvoufázovým odličovačem, odlíčíme je nyní.

Tip: Nezapomeňte ani na odlíčení krku!

Čištění pleti

Dalším krokem je důkladné čištění, které zbaví pleť zbývajících nečistot. Ruce i pleť namočíme, naneseme cleanser a krouživými pohyby pleť masírujeme. Poté opláchneme teplou vodou.

Tento krok lze opakovat ještě jednou, pokud cítíte, že to pleť potřebuje.

Tip: Na obličej používejte vždy jiný ručník než na tělo. Ručník perte jednou za 2 - 3 dny. Místo ručníku můžete pleť vysušit také jednorázovým čistým vatovým tampónkem.

Tonizace

Nyní použijte pleťové tonikum, které vyrovná přirozené pH pleti, stáhne póry, podpoří regeneraci a připraví pleť na další péči. Nezapomeňte, že čistič (cleanser) a tonikum by měly být od jedné a té samé značky, aby se správně doplňovaly. Tonikum naneseme na vatový tampónek a jemně vklepáváme do pleti.

Večerní skin care

Přichází na řadu pleťové sérum, hydratační krém a oční krém. To vždy vybíráme na základě vašeho typu pleti, popřípadě problémů pleti. Doporučuji navštívit kosmetičku nebo dermatologa, kteří vám sestaví skin care na míru.

Nezapomeňte na rty

Posledním krokem jsou rty. Aby se nám přes noc krásně vyživily, naneste oblíbený balzám nebo masku na rty a nechte působit do rána.

I když přijdete domů pozdě v noci, nezapomeňte se důkladně odlíčit. Celkové odlíčení a večerní skin care vám nezaberou více než 15 minut, a pleť vám za to mnohonásobně poděkuje. Buďte důkladní a ráno se můžete těšit z krásné vyživené pleti. A nezapomeňte ráno připravit pleť na aplikaci make-upu!

Publikováno 10. Února 2024